Nepriaznivé vyhliadky ekonomiky eurozóny držia WTI okolo 87 USD

28.11.2012 Celý región

Bangkok 28. novembra (TASR) - Cena americkej ropy stagnovala dnes okolo úrovne 87 USD za barel (159 litrov) potom, ako trhy ešte stále reagovali na správu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), v rámci ktorej organizácia zredukovala svoju prognózu vývoja ekonomiky eurozóny a USA.

Podľa najnovšej prognózy OECD ekonomika eurozóny tento rok klesne o 0,4 %, zatiaľ čo v májovej prognóze ešte počítala s poklesom o 0,1 %. V poklese, aj keď miernejšom, by mala ekonomika eurozóny pokračovať aj v budúcom roku, a to o 0,1 %.

Organizácia zredukovala aj svoj pôvodný odhad vývoja hospodárstva USA. Ako uviedla, aj keď sa Biely dom a Kongres dohodnú na rozpočte a odvrátia hrozbu fiškálneho útesu (automatické zvýšenie daní a súbežné zníženie výdavkov od budúceho roka), ekonomika USA vzrastie v roku 2013 len o 2 %. V májovej prognóze OECD počítala ešte s rastom na úrovni 2,6 %. Spomalenie rastu americkej ekonomiky a recesia v eurozóne podľa trhov obmedzia dopyt po rope.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v januári vzrástla na poludnie v Bangkoku o 4 centy na 87,22 USD (67,29 eura) za barel. Na záver utorkového obchodovania zaznamenala cena WTI pokles o 56 centov a uzatvorila na úrovni 87,18 USD/barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla o 7 centov na 109,80 USD/barel.
 

Vyberte región